Barns rättigheter till ett skönt sommarlov

I Sverige har barn, precis som alla människor, rättigheter för hur mycket de ska vara lediga under året. Sommarlovet ska till exempel vara 16 veckor, men för vissa familjer kan detta ställa till problem. En förälder kanske bara har 5 veckors semester, vilket gör det omöjligt att spendera all den tiden med sina barn, oavsett hur mycket man skulle önska att man kunde det. Det kan även vara problem med ekonomin som gör att man inte kan hitta på något kul under sommarlovet. Då är det viktigt att kommunerna ser till att barnen har något att göra.

Föreningen Majblommans hjälpinsatser

Vissa barn har familjer som har råd med många olika aktiviteter. Som barn är det viktigt att ha ett aktivt liv, inte minst på sommaren då man är ledig och vill hitta på saker med kompisar. Det finns tyvärr barnfamiljer som inte har råd med några extra aktiviteter, men betyder det att dessa barn då inte kan göra någonting alls? Tack vare vissa föreningar finns det möjligheter även för dessa barn att njuta av sitt sommarlov. Föreningen Majblomman motverkar barnfattigdom och betalar varje år ut pengar som går till fritidsaktiviteter för barn. Det kan till exempel handla om resor, utflykter och läger.

Gratis aktiviteter för barn

Föreningen Majblomman arbetar även med att påverka kommunerna i landet så att de tar sitt ansvar när det kommer till att erbjuda gratis aktiviteter för barn, som till exempel öppna fritidsgårdar och utflykter. Genom att köpa majblommor kan du stötta dem och se till att barn som lever i fattigdom får det bättre. Om du känner ett barn vars föräldrar inte har råd att göra något extra under lovet kanske du kan fundera på att ordna aktiviteter i ditt eget hem? Ett poolparty behöver till exempel inte kosta så mycket och är lätt att arrangera. På barnpool.nu finns information om pooler som är lätta att placera ut i trädgården. Gör barnens sommarlov skönt genom äkta engagemang.